6-8 ani

I LEARN TO LEARN

pregătirea pentru școală și adaptarea la lumea exterioară

Să povestim despre etapele vieții….

Programe bilingve RO-EN

Etapa 6-8 ani: perioada la care trebuie să înțelegem etapa vârstei de școlaritate, a copilăriei și nevoile ei. La 6-8 ani copilul devine școlar și începe să își afirme independența acasă și la scoală. Se dezvoltă abilitățile motorii și motrice dar încă unii au dificultăți în coordonare ochi-mană și în dezvoltarea motricității pentru scris.

Percepția copilului: simte nevoia de independență, de a testa limitele, pot apărea minciuna și fabulația ca parte din comportament, nevoia de a-și face prieteni pe termen scurt sau lung, apar preferințele în mâncăruri și activități.

Percepția părintelui: mulți părinți devin ”speriați” în această perioadă deoarece încep să apară diferențe vizibile între copii referitoare la înălțime, abilități de organizare, de autonomie, de percepție a timpului și spațiului. Pot apărea decalaje între dezvoltarea cognitiv-afectivă – de limbaj așa încât uneori copiii sunt judecați greșit în funcție de vârsta cronologică sau vârsta emoțională în lipsa unei evaluări care să identifice corect nivelul de dezvoltare (în medie sau supradotat / întârziat în ariile cognitive, afective, fizice, motrice, de limbaj – oral, scris, para verbal, nonverbal) etc. -> consultă capitolul de evaluări specifice sau cere o programare pentru o evaluare mai complexă dacă simți ca nu poți evalua nivelul actual al copilului tău.

Percepția profesorului: profesorii tind să trateze copii la fel, uniformizând nevoile diferite de afectivitate, tipurile de motivație de învățare sau de relaționare, pe fondul lipsei de timp apare tendința de „a da feedback negativ” copilului care poate nu reușește încă anumite performanțe școlare din cauza decalajului emoțional – intelectual – de dezvoltare perceptivă și cognitivă.

Cert este că fiecare jucator din echipa copil-părinte-profesor are nevoie de un suport în dezvoltare.

Propunerea noastră este antrenamentul cognitiv-emoțional și social prin metoda Feuerstein.

Acest program are ca scop principal dezvoltarea abilităților cognitive (organizare, structurare, logică), emoționale (înțelegere și gestionare emoții) și sociale (înțelegere comportamente). Aceste abilități vor ajuta ulterior copilul în integrarea și atingerea performanței școlare, prin deprinderea unor strategii de învățare, creșterea încrederii în sine și dezvoltarea unor abilități de relaționare, comunicare și socializare!

Programul este conceput sub formă de activități hârtie-creion, metoda Feuerstein (învățare mediată), poveste și dezbatere, joc și experiment (cele mai eficiente metode de învățare). Această metodă stimulează abilitățile de bază de gândire și în aceleași timp corectează deficiențele.

Despre rezultatele metodei Feuerstein prin învățarea mediată există informații certificate științific de mai bine de 30 de ani, atât la copii tipici cât și la copii cu dificultăți de adaptare, emotivitate, hiper-activitate sau cu întârzieri în dezvoltare, Autism si sindrom Down), vezi www.icelp.info, Institutului de Educație și Cercetare Feuerstein din Israel. Astfel la ora actuală, metoda este inclusă în 40 de tari și 80 de instituții, 1.000.000 de școli, peste 10.000 de studenți beneficiind de această metodă, lăsând la o parte copii din numărătoare centrele de recuperare sau alte clinici ce folosesc metoda în recuperarea unor întârzieri sau deficiențe survenite ulterior.

Câteva efecte identificate prin cercetări științifice de-a lungul celor 30 de ani, pe lângă dezvoltarea stimei de sine, a autonomiei și a puterii de auto-motivare:

-Îmbogățirea potențialului cognitiv: dezvoltarea flexibilității cerebrale;
-Structurarea gândirii, dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor și de strategie;
-Modelare comportamentală socio-emoțională: modificarea comportamentului impulsiv;
-Stimularea capacității de concentrare și auto-control (reglare emoțională) ;
-Antrenarea și dezvoltarea memoriei;
-Comunicarea eficientă și înțelegerea mesajelor și instrucțiunilor.

Programul complet conține peste 500 fișe de exercițiu care acoperă aproximativ 500 ore de practică, toate organizate în 4 module structurate specific. Aceste seturi vin să pună în dificultate participantul, ca mai apoi să îl învețe strategii de abordare și rezolvare a problemei.

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      Contact Us

      We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.